2013/04/09

Kun ruttokansantuote nousee liian suureksi

Kun ruttokansantuote nousee liian suureksi, on aika kirjoittaa ajatuksensa ylös ja jakaa niitä muillekin. Tarkoituksena ei ole olla oikeassa, ja viisaimpia ovat he, jotka tietävät, etteivät todellisuudessa tiedä juuri mitään. Joskus on avarrettava maailmaansa, ja mietittävä hiukan syvemmin ajatuksiaan sekä sanojaan.

Ruttokansantuote aloittaa aiheella, josta tietää kevään saapuneen Pohjolaan: keräämätön koirankakka. Aihe, joka jaksaa vuosi toisensa perään herättää keskustelupalstat loputtomaan sanasotaan. Kun lämmin kevätaurinko sulattaa lumen, paljastuu karvoja nostattava näky tien varsille; koirankakkaa joka puolella täydessä komeudessaan ja hajussaan. Suivaantunut ruttokansalainen katsoo nyrpeänä kakkakasoja ja tekee parhaansa löytääkseen turvallisen reitin läpi haisevan miinakentän. Kengänpohjat kurassa ja paskassa ruttokansalainen suuntaa raivostuneen mielensä internetin ihmeellisen maailmaan ja sormet syyhyten jakaa karmaisevan kokemuksensa keskustelupalstoille. Myös päivän lehti on ottanut osaa tähän kevään riemujuhlaan ja pyytää lukijoita lähettämään kuvia ruskeista, kärpäsiä houkuttelevista kasoista.

Järjestyslaki velvoittaa koiranulkoiluttajan keräämään koiransa ulosteet taajamien hoidetuilla alueilla, joilla tarkoitetaan kuntien ylläpitämiä ja yksityishenkilöiden hoitamia alueita. Kennelliitto muistuttaa, että vastuuntuntoinen ja huomaavainen koiranomistaja kerää koirankakat myös muualla.
Mutta silti tien reunoilta löytyy lukemattomia sontaläjiä, se jos mikä suututtaa tavallista koiratonta (ja ehkä myös koirallista) ruttokansalaista.

Syypää tähän ongelmaan on selvillä: koiranulkoiluttajat. Vaan ei ne tietyt ulkoiluttajat, jotka jättävät jätöksensä keräämättä, kaikki koiranulkoiluttajat menevät samaan lokeroon, myös ne vastuuntuntoiset ja huomaavaiset. Sota on valmiina alkamaan koiranulkoiluttajien ja koirattomien ihmisten välillä, taistelutantereena toimii loputtomat keskustelupalstat. Selasin erästä keskustelupalstaa vauva.fi:ssä, ja siellä kauhisteltiin sitä, kuinka koiranulkoiluttajat saattavatkaan jättää paskaa lojumaan tielle. Täysin keväinen aihe, vaan muutama kommentti nousi sieltä esiin:

"Me ollan nyt vuosi asuttu suositun koiran ulkoilutusreitin varrella ja enää en yhtään ihmettele miksi joillain tyypeillä kilahtaa ja sitten luetaan näistä myrkyttäjistä."

Kuinka heikko ihmisen hermorakenteen tulee olla, että päässä kilahtaa koiranulosteen takia ja päättää alkaa viljelemään ojanpohjat täyteen myrkkyä. Kommentti antaa sellaisen kuvan, että myrkyttäminen on täysin hyväksyttävää vain siksi, että jokin epäkohta elämässä sattuu ärsyttämään. Jos maailma tosiaan toimisi näin, olisi minullakin oikeus tiputtaa myrkkyä naapurini postiluukusta sisään, tai viljellä sitä vaikkapa sinne hiekkalaatikoille lapsosia odottamaan.
Ei tietenkään, ihmishenki on täysin eri asia kuin koira, ja niinhän se onkin. Mutta kuinka vihainen ihmisen täytyy olla, että ryhtyy tappamaan naapurustonsa koiria. Eikö pitäisi jo alkaa pelkäämään oman terveytensä puolesta ja kääntyä ammattiapuun, on varmasti paljon tehokkaampiakin keinoja saada kadut puhtaiksi kuin tappamalla koiria. Faktahan on se, että ihmisillä tulee olemaan koiria myrkytyksistä huolimatta, eivätkä kaikki uhkailusta huolimatta opettele keräämään jätöksiä.

Samaisella keskustelupalstalla koiranomistajia nimiteltiin yleisesti lapsellisiksi ja minäminä -persooniksi.

Koko kakkasota on täysin päätön, ja kaikki tiedämme ettei se tule johtamaan mihinkään järkevään loppujen lopuksi. Mutta miksi tästä aiheesta jaksetaan edelleen keskustella ja vetää herneet nenään?
Ihmisillä on luonnollinen tarve valittaa ja kohdistaa vihansa johonkin tiettyyn ryhmään, johon ei itse kuulu. On paljon helpompaa kohdistaa turhautuminen koiranulkoiluttajiin (rajattu ryhmä, käsittää vain koiranomistajat) vaikka lumen alta paljastuu paljon muutakin koirankakkojen lisäksi. Ojista ja kadun varsilta voi myös löytää muovipusseja, uuden vuoden jälkeisiä raketteja, lasinsiruja, tupakantumppeja, purukumeja, huumepiikkejä ja ne iloiset puliukot. Mutta tällaiset 'yleiset roskat', jotka ovat ympäristölle yhtälailla haitallisia, käsittää aivan liian suuren ihmisryhmän. Kuka tahansa voi kuulua siihen, kuka tahansa nyt saattaa sylkäistä purkan maahan eikä selkä enää taivu sitä ylös nostamaan.
Kun vihan kohde on rajattu tiettyyn ryhmään, voi valittamisen tehdä puhtoisella omatunnolla. Kukaan ei vain tule ajatelleeksi itse tuottamaansa saastetta. Ihmiset tekevät tarpeensa vessanpönttöön, jonka vesi on täysin juomakelpoista. Roskat löytyvät roskiksesta, mutta päätyvät lopulta vain kasaan kaatopaikalle kierrätyskelvottomina. Jos ihmisillä on oikeasti huoli ympäristöstä, on muutoksen lähdettävä heistä itsestään.

Ihmiset istuvat paljon mielummin naama kiinni näytössä kirjoittamassa vihaviestejä foorumeille, sen sijaan, että todella tekisivät asian eteen jotain. Elämä on paljon helpompaa, kun odottaa muiden tekevän muutokset.

Ihminen on itsekäs, asiat mitkä eivät näy tai vaikuta tämän elämään, ovat tarpeettomia eikä niihin ole syytä puuttua. Ei, ennen kuin siitä tulee ajankohtaista yksilön elämässä.

16 kommenttia:

  1. Kysymyksiä herää tämän tekstisi pohjalta.

    Miksi ihmiset valittavat koiranpaskoista, eivätkä esim. kaninpaskoista tai oravan????
    Miksi ihmiset valittavat koiranpaskoista, vaikka itse tuottavat jätettä vuodessa varmasti 100 kertaa enemmän kuin koirat paskomalla ja vielä maatumatonta sellaista? Maapallo täyttyy ihmisten tuottamasta jätteestä, joista osa on kertakäyttöistä ja osa on jotakin pattereita yms, akkuja, joiden hävittäminen on erittäin vaikeaa. Koiranpaska maatuu ojaan aika äkkiä.
    Miksi ihmiset valittavat koiranpaskasta, vaikka heidän omassa vessanpöntössään virtaa puhdasta vettä, joka saastutetaan omalla kakalla ja kakkaveden puhdistus on miljoona kertaa kalliimpaa kuin koirankakan maatuminen ojaan?

    Paska on rumaa, mutta niin on se ihmisten tuottama jätevuorikin aika ruma näky. Syyttäisin näiden pahamaineisten koiranpaskanjättäjien lisäksi myös niitä pikkujonneja, jotka heittävät luontoon sellaista jätettä, joka ei maadu kovinkaan äkkiä. Löytyy pulloja, roskia ja muovia. Kuka siivoaa? Pulsut taitaa hoitaa pullojen keräilyn. Entä muovit ja muut roskat???

    Keskellä tietä nököttävä koiranpaska on kyllä ärsyttävä, mutta jos se on jossakin ojassa niin ei sitä tarvitse jäädä tuijottamaan.

    VastaaPoista
  2. Minä alan kerään koiranpaskat vasta sitte ku ne kaljatölkit, lasinsirpaleet ja karkkipaperit lähtee myös :)

    - Kaamos

    VastaaPoista
  3. Blogien seasta sattuipa silmiini sinun blogisi ja nyt olisi pari asiaa, jotka haluaisin nostaa esille:

    1. asia
    Kyllähän se varmasti ärsyttää kun ihmiset jaksavat joka kevät valittaa koiran kakoista ja kertovat siitä vielä VAUVA.FI:SSÄ, joka nimestä päätellen ei mitenkään liity koiran kakkoihin tai edes koiriin. Mutta tässä on mielestäni kyse oravanpyörästä, ellei jopa suosikkitermistäni eli PARADOKSISTA: valitat siitä kun muut valittavat - Käsittääkseni tämä ei etene mihinkään. Valitusmuotosi ei ole yhtä lapsellinen kuin niiden, jotka siitä kakasta jaksavat valittaa, mutta itse koen sen edes jonkinlaisena valittamisen alamuotona. Ja nyt tilanne on tämä: minä valitan siitä, kun sinä valitat ihmisitä, jotka valittavat koirankakoista! Olet selvästi lahjakas kirjoittaja ja pohdintasi on kypsää, mutta eikö olisi parempi antaa valittajien tuhlata omaa aikaansa valittamiseen ja itse keskittyä johonki muuhun kuin valittamiseen valittamisesta? (Vai mitenhän tuon sitten oikein muotoilisi)

    2. asia
    Minun on nyt pakko, ellei jopa velvollisuus puuttua nm. Riikka kommenttiin. Eihän kukaan valita kanin tai oravan paskasta ku ei sitä näe juuri missään! Kanin papanoihin voit törmätä silloin tällöin, mutta aika huomaamattomia nämä nesquik-muroilta näyttävät kakkapökäleet ovat. Mutta osaisitko tunnistaa miltä näyttää oravan paska? Veikkaan että et osaa. On aika vaikeaa valittaa oravan paskasta, jos ei tiedä miltä kyseinen asia näyttää. Ja miksi ihmeessä ihmiset valittaisivat omasta ulosteestaan?! Sehän menee nätisti sinne pönttöön eikä se näy mihinkään, ellet jonnekin halua sitä erikseen mennä katsomaan. Siinä vaiheessa voikin sitten miettiä pienessä mielessään " miksi helvetissä mä tuijotan mun omaa paskaa?" Koiranpaskastahan valitetaan juuri sen takia kun se näkyy. Jos minä menisin naapurin ojaan paskalle, niin aivan varmasti saisin valituksen.

    En ole suorittanut äidinkielen maisterin tutkintoa eikä tarkoitukseni ole loukata, mutta en vain voinut olla kommentoimatta asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos uuden näkökulman tuomisesta asiaan.

      Koirankakkakeskusteluahan nyt käydään monen monessa muussakin paikassa, avaustekstin kirjoittaminen vain sattui lähtemään kyseisen keskustelufoorumin eli vauva.fi aloitetun keskustelun pohjalta.
      Valitettavasti joudun korjaamaan virheellistä termin käyttöäsi eli paradoksia. Sanojesi mukaan valitan valittamisesta, mikä ei oikeastaan ole millään tavalla paradoksaalista. "Tämä lause on valhe" on paradoksaalinen, mutta valittamisesta valittaminen on ennemminkin juuri se oravanpyörä.
      Kieltämättä tekstissäni on tietynlainen valittamisen sävy, mutta en missään vaiheessa kirjoituksessani sano, että kaikki valittaminen olisi turhaa. Esimerkiksi jos vaikkapa seinänaapurisi soittaa yöllä musiikkia niin kovalla, ettet saa nukutuksi, on sinun tehtävä asialle jotain. Yleensä toimivin keino on valittaminen suoraan naapurillesi ja sen jälkeen isännöitsijälle. Joskus on valitettava, jotta asioihin saadaan puhtia.

      Kieltämättä blogissa valittaminen ei ole paras mahdollinen keino saada valittamista loppumaan, mutta sekään ei ole kirjoitukseni todellinen tarkoitus. Muutamalla blogitekstillä ei maailmaa paranneta, sillä kakasta valittaminen on minustakin täysin oikeutettua. Kirjoituksellani yritän saada aiheeseen uutta näkökulmaa, en suinkaan koirankakkakeskustelun seinään lopettamista.

      Tietenkin on surullista, että onnistuit ymmärtämään tekstini "valittamaan valittamisesta" eikä uuden näkökulman tuomisesta. Se tosin antaa minulle miettimisen aihetta, miten voisin seuraavan tekstini kirjoittaa paremmin niin, että perimmäinen ajatukseni ymmärrettäisiin.

      Kieltämättä voisin keskittää voimavarani jotenkin viisaammin, mutta toisaalta jos en käytä kaikkia keinoja mitä minulla on, en voi sanoa tehneeni kaikkea asian eteen.

      Poista
  4. Täytyy kyllä sanoa, että koiran omistamisesta huolimatta, olen itsekkin täysin rinnoin kakoista valittajien puolella. Kannan kakkapusseja mukanani kaikkialle, vaikka rakki ei edes olisi mukana. Potkin kakat metsäteiltäkin ojiin, enkä taajamassa jätä edes löysiä kakkoja raapimatta irti nurmikosta (Vaikka se onkin kovin epämiellyttävää ja olen jopa kerran saanut rikottua pussin raapiessani ripulia pientareelta. Kyllä siinä hetken sai keräillä voimiaan ja katsella taivaalle, kun sormet upposivat lämpimään ripuliin.). Mutta tuleepahan pestyä pitkäkarvaisen valkotassuisen koirani käpälät jokaisen kevätlenkin jälkeen, ihan hyväähän se tekee. Vältytään varmaan furunkuloosilta ultimaattisen tassuhygienian takia (kun vaan eivät anturat pääsisi kuivumaan).

    Olen miettinyt, pitäisikö siirtyä sanoista tekoihin ja lähteä lapion kanssa kylälle. Jos keräisin vaikka jokaisen roskiksen ympäriltä kaikki koiran kakat hirvittäväksi keoksi roskiksen eteen. Ehkä joku heräisi? Ja jos ei, niin ainakin ympäristö olisi hitusen siistimpi hetken aikaa.

    Olen pohtinut myös vessanpyttyasiaa ja miettinyt, miksi ei ole tehty laitetta, joka keräisi suihkuveden talteen pöntön säiliöön. Jos suihkuvettä ei olisi tarpeeksi, voisi pytty silloin käyttää tavallista vesijohtovettä lisänä. Tosin siinäkin on ongelmia ratkaistavana, entä jos pesen suihkussa mutaista koiraani, se mutahan päätyy seuraavaksi pyttyyn? Ennestään äärimmäisen saastaiset pytyt muuttuisivat vielä saastaisemmiksi. Hiekka kuluttaisi lakan posliinista ja bakteerit villiintyisivät. Ihmiset käyttäisivät enemmän ja vahvempia myrkkyjä pyttyjensä pesuun.. Ojasta allikkoon siis? Ehkä jätän tällaisten asioiden pohtimisen itseäni viisaammille.

    Ps. Lisää ihmeessä lukijat-palkki gadgetteihin, tämä blogi menee ehdottomasti seurantaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti näin sen kuuluisi ollakin. Eikä mikään laki kiellä keräämästä muiden koiranomistajien kakkoja ojista. Tietenkin vastuuntuntoiset koiranomistajat voisivat perustaa talkooporukan, jonka voimin sitten kesäisin kerättäisiin koiranläjät ojanpohjilta. Ei tietenkään ole mukavaa joutua siivoamaan muiden jälkiä ja osalle tämä saattaa syöttää ajatusa "talkooporukka siivoaa ne sitten kesällä." Näin asia ei saisi olla, mutta laiskempi ihminen tällaiseen valitettavasti alentuu.

      Myös kunnat voisivat kantaa oman kortensa kekoon ja asentaa enemmän roskapönttöjä kaduille tai vaikkapa koirankakkapussiautomaatteja. En ole kovin monessa kaupungissa tällaisia laitteita nähnyt, mutta edesauttaisi varmasti asiaa.

      Ehkä joku päivä viisas ihminen keksii keinon, jolla vettä voitaisiin kierrättää viisaammin ja ilman, että siitä koituisi ikäviä sivuvaikutuksia tai kuluja. Idean voisi sitten myydä muuallekin maailmaan.

      Poista
    2. Täytyy hiukan kypsytellä tuota kakankeräys-tempausta. Ehkä järjestän sellaisen joskus. Kieltämättä kuulostaisi oudolta sellainen laki, jossa määrättäisiin kakkojen siirtelyn olevan laitonta. Tuskin kuntakaan kovin hermostuu kakkakasoista, helppohan ne on siistiä pois. Ja ehkä tempauksen voisi järjestää yhdessä kunnan kanssa? Hmm.

      Ps. Hih, kiitän lukijat-gadgetin lisäämisestä! :--)

      Pps. Toinen vinkki/pyyntö olisi kommentoinnin helpottaminen. Toki jos koet tuon roskapostisuodattimen tärkeänä, se kannattaa säilyttää, mutta se tekee kommentoinnista vaivalloista. Sen saa pois näppärästi: hallintapaneeli > asetukset > tekstit ja kommentit > näytä sanavahvistus: ei

      Lupaan ja vannon, ei enää kommentteja aiheen vierestä!

      Poista
  5. Minusta tuntuu, että koiranpaskat ovat normaali osa ympäristöä, ja että asia ei koskaan tule muuttumaan, vaikka kymmenen ihmistä vaeltaisi lapion kanssa ulkona keräämässä koiranpaskoja. Aina on toisinajattelijoita, jotka toimivat niin kuin toimivat tai jättävät toimimatta.

    Kymmenien vuosien päästä me luultavasti vain olemme välittämättä niistä, koska emme saaneet koskaan korjattua kyseistä paska-ongelmaa, ja elämme tyytyväisinä elämämme loppuun saakka. Ainakin sinne päin tämä maailma on koko ajan menossa, välinpitämättömyyteen. Tosin jokainen päättää mikä on välinpitämätöntä ja mikä ei, omien arvojensa perusteella.

    Onko välinpitämätöntä ajatella koiranpaskan olevan normaali osa luontoa? Ei mielestäni. Jotkut pitävät sitä esteettisesti rumana asiana, mutta unohtavat sen olevan normaali osa luonnon kiertokulkua vain koska sen päälle voi vahingossa astua tai siksi koska se haisee. Välinpitämätöntä on levittää luontoon sellaista ainesta, joka tuotetaan maapallon resursseja tuhlaten, ja joka ei maadu koskaan luontoon. Koiranpaskoista valittavat eivät osaa ajatella laatikon ulkopuolelle, eivätkä koiranpaskan hyväksyjät osaa ajatella näiden esteetikkojen tärkeänä pitämien arvojen perusteella. Meidän ympäristömme vain on järjestäynyt niin, että paskalle ei siellä ole tilaa, vaikka salakavalasti sinne sitä heitetäänkin eri muodoissa ja sitten siitä kaikista vähiten haittaa aiheuttavasta, eli PASKASTA, valitetaan koko valtakunnassa.

    Se mikä on turhamaista, voi jokainen päättää itse.

    Täytyy vielä lisätä omaa mielipidettä mukaan, eli KESKELLE tietä jätetty paska on mielestäni hieman hupsua, koska pitää ajatella myös sokeita ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia paskasta, koska ovat sokeita, joten heillä ei ole edes mahdollisuutta valita astuvatko paskan päälle vaiko eivät, ellei paska ole tuoretta ja sokea osaisi suunnistaa/väistää paskaa hajun perusteella. Eli jos koira paskoo keskelle tietä, niin kyllä sen voi jollain kepukalla siitä yrittää siirtää ojaan, tai sitten vaikka kengällä jos ei muuta keksi.

    Muutan mielipidettä ojan pohjalla olevista paskoista vasta sitten, kun joku kertoo kulkevansa aamulla töihin tai kaupoille koko matkan kävellen ojanpohjalla, eikä tiellä.

    p.s: Sinä Anonyymi, joka valitat valittamisesta nyt vielä lisää eli metavalitat: Toisaalta jokainen ihminen voi ajatella oman mielipiteensä julki tuomisen ainoastaan muiden ihmisten käsityksen laajentamisena, ei niinkään valittamisena. Eli täytyy ottaa huomioon kolikon kääntöpuoli ja se, mitä ihmiset ajattelevat valittamisen olevan. Onko se yritystä käännyttää toiset ihmiset oman mielipiteensä alaisuuteen, vaiko vain ja ainoastaan saada ihmiset ymmärtämään niitäkin, jotka eivät jaksa valittaa koiranpaskoista.

    Uskon, että tämän kirjoituksen funktio oli juurikin saada ihmiset ymmärtämään, että on monenlaisia ajattelijoita ja monenlaisten asioiden puolesta toimivia. Esteettisyyden ihannointi perityy kasvatuksesta ja ympäröivästä maailmasta, puhtaasta ympäristöstä ja siitä, että meidän ei tarvitse välittää siitä mitä emme näe. Loppujenlopuksi ihmiset eivät kuitenkaan keksi muuta syytä paskan keräämiselle kuin että "se on ruma ja tarttuu kenkään". Joku taas on voinut kasvaa paskan keskellä, jossa paska on ollut osa arkea ja tärkeä luonnontuote.

    VastaaPoista
  6. "Muutan mielipidettä ojan pohjalla olevista paskoista vasta sitten, kun joku kertoo kulkevansa aamulla töihin tai kaupoille koko matkan kävellen ojanpohjalla, eikä tiellä." Todella monet taudit leviää ulosteiden välityksellä. Tuskin kukaan ihminen nuohoaa tien penkkoja, mutta koirat kyllä. Koirien tauteja on jo ihan tarpeeksi. Ihmistenkin eliniänodote parani huomattavasti, kun keksittiin viemärijärjestelmät ja paskat saatiin pois levittämästä tauteja. Silti 2000-luvulla annetaan koirien kävellä paskassa. Höh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaisin vielä tähän sanoa, etteivät kaikki koiranomistajat osaa edes ajatella asiaa tautien leviämisen kannalta. Ihmisen on opittava kantapään kautta, ennen kuin asia todella iskostuu sinne takaraivoon. Ehkäpä koiranomistajien olisi hyvä käydä pieni koulutuskurssi tautien leviämisestä ennen koiran hankkimista.

      Poista
    2. Ongelmahan ei ole itse koiran jälkeensä jättämä jätös, saatika se, siivoaako ihminen kakkoja tienpientareelta vai ei, sillä eihän mikään eläin luonnossa korjaa jätöksiään: luonto hoitaa sen korjauspuolen ajan kanssa. Uloste on yhtä luonnollinen osa jokaisen eliön aineenvaihduntaa, ja ennen ihmisen tuloa mikään eliö ei kerännyt kakkojaan pois ympäristöstään, vaan enintään peitti sen. Koiraihmisenä itsekään en nauti koiran ulsoteista, mutta tiedostan ongelman todellisen syyn: todellinen syy koirankakan häiritsevyydelle, tautien levittämiselle ja muille ongelmille ei ole se, että koira kakkaa ja sitä ei kerätä, vaan ihmisen luoma luonnoton ympäristö ja koirien valtava määrä.

      Suomi on yksi prosentuaalisesti suurimmista "koiramaista", meillä koirat ovat paitsi lemmikkejä myös usein harrastuskumppaneita ja koiraharrastukset sekä lemmikkieläimien pitäminen ovat Suomessa verrattain yleisiä tapoja viettää elämäänsä. Itse asun Helsingissä, Vuosaaressa, suurimmassa lähiössä, joka tästä maasta löytyy, ja alueella asuu varmasti melkein yhtä paljon koiria kuin ihmisiä. Koirankakkaongelma on täällä valtava, myönnän sen, ja itse kerään hoitokoiran jätökset tienpientareeltakin, sekä myös kunnioitan läheisen luonnonsuojelualueen ekosysteemiä keräämällä kakat myös sieltä. Koiran jätökset eivät kuitenkaan ole luonnoton ongelma, mikäli koiria vain ei ole liian paljon elintilaan nähden!

      Sama on koskenut myös ihmisiä sinä aikana, kun ihminen vielä ulosti suoraan ympäristöön ilman valtavan ulosteen kanavoinnin keskusta eli viemäröintijärjestelmää. Nykyinen ihmisen tuottama ulosteen määrä ei olisi myöskään luonnon käsiteltävissä: eikä se kaupungillistuneessa ympäristössä ole ollut mahdollista enää pitkään aikaan.
      Koira on eläin, mutta se on ihmisen vastuulla oleva eläin, ja minusta kakkaongelma on hyvin paikallinen ja täysin suhteessa ympäristöön sekä koirien määrään. Alueella, jolla koiria on vähemmän, myös kakkaa on luonnollisesti vähemmän. Tällöin, jos ulosteelle on mahdollista järjestää luontainen maatumisalusta, on melkeinpä ympäristön kannalta järkevämpää jättää se paskaläjä sinne metikköön, jossa se maatuu ajan kanssa, kuin mahdollisesti käyttää maatumatonta pussia ja heittää kakka menemään kaatopaikalle, jossa se hitaasti päätyy maatumaan paikassa, jossa multa ja muu elävä aines on vain haitaksi.

      Järkevä ihminen ajattelee mielestäni asiat monesta näkökulmasta, ja monesti myös ihmisen (ja tässä tapauksessa ihmisen ja koiran suhteen) ulkopuolelta. Luonto on se, joka määrittää, mitä ihminen tässä maailmassa voi tehdä ja mitä ei. On hyvin ihmislajikeskeistä valittaa, että koirat sairastuvat: koira ei ole edes luonnollinen laji, vain kesymuoto sudesta, jonka ihminen on luonut itselleen käyttö- ja seuraeläimeksi. Me olemme syypäitä siihen kakan määrään, ja siihen, että etenkin kaupunkiympäristössä ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia lemmikkimme luontaiselle jätösten käsittelylle. Koirat eivät kuitenkaan ole ihmisiä, vaikka tietysti haluamme suojella rakkaita lemmikkejämme turhilta taudeilta. Ja toisaalta, miettien maailmamme tämän hetkistä tilannetta, ei olisi lainkaan haitaksi, että ihmisten määrä hiukan pienenisi.

      Koirankakkaan suhtautumisessa on myös suuria eroja, kuten ylipäänsä ulosteeseen suhtautumisessa on suuria eroja. Monien maiden kulkukoirayhteisöt tuottavat täysin ihmiseltä hallitsemattomasti jätöksiään niin kaupunki- kuin taajamaympäristöönkin, mutta Suomessa ongelma on nimenomaan ihmisten omissa koirissa. Silti mielessäni oleva kaupunki on huomattavasti siistimpi kuin Suomessa, syystä, jota en kykene ymmärtämään. Kuinka on mahdollista, että vaikka kaupungissa on kulkukoiria, ihmisten lemmikkejä, eikä juurikaan katusiivojia, ei tiellä näy yhtäkään kikkaretta? Hmm.

      Mutta tämä ilmeisesti on aihe, josta jokainen voi rauhassa kinastella tahollaan, eikä asia tule ratkeamaan suuntaan eikä toiseen. Tässä vähän erilainen näkökulma sille, joka jaksaa lukea. Kakka on kakkaa, bear with it!

      Poista
    3. Puhut aivan asiaa, mutta se ei silti poista ongelmaa. On ehkä vähän kaukaa haettua puhua ihmisten ja koirien määrän vähentämisestä tällä maapallolla keväisten koirankakkaongelmien vuoksi. Toki olen yleensä sitä mieltä, että pitäisi hoitaa sairautta, eikä oiretta, mutta tässä tapauksessa se on (ainakin minun mielestäni) hiukan liian radikaali ratkaisu. ;)

      Höhöölle (alla). Tottakai koirani (herranjumalasentään) on rokotettu ja madotettu! Valitettavasti rokotteet eivät kaikkia tauteja estä. Minulla on kuitenkin omat keinoni selviytyä tästä ongelmasta, enkä usko koirani koskaan sairastuvan katujen ulosteiden takia. Taajaman ja kakkaisten tien reunojen välttelyn lisäksi aseenamme on ehdoton kielto kaikenlaiseen maaston nuoleskeluun ja maisteluun, tassujen pyhä koskemattomuus lenkillä (niitä ei järsitä, vaikka kutittaisi) ja ne pestään sisälle tultaessa. Lisäksi vahdin taajamassa koirani jokaista askelta ja koitan parhaani mukaan pitää huolen siitä, ettei se astu ulosteeseen. Vaikka osaan itse minimoida ongelman ja sen riskit, on koirankakkaa pursuavat tienpientareet mielestäni ongelma.

      Poista
    4. Onkin siis parasta perehtyä ulosteen sijaan tautien perimmäisiin aiheuttajiin ja kuinka voidaan estää niitä, jotta koirat voisivat tietyillä alueilla olla vapaana huolimatta kakoista, sillä kakkaahan aina tulee löytymään, koska on näitä "välinpitämättömiä" ihmisiä, joiden asenteet eivät muutu. Eli näiden perimmäisten syiden etsiminen olisi minun mielestäni tärkeämpää kuin kakasta valittaminen. Täytyisi selvittää perinpohjaisesti jokaisen Suomessa asuvan koiran historia, rokotukset sekä mahdollinen tautihistoria. Ulkomailta tulevat koirat tulee tarkastaa perinpohjaisesti, samalla myös selvittää näiden mahdollinen tautihistoria. Esimerkiksi vähän aikaa sitten uutisoitiin hevostallista, jossa levisi mahdollisesti Virosta tulleiden hevosten mukana tuoma sairaus. Kakat ovat yksi hyvä tapa vähentää sairauksia, mutta nämä sairaudet tuppaavat leviämään koirien keskuudessa myös monella muullakin tavalla kuin pelkästään kakan välityksellä. Jos siis tietää, että oma koira tutkittu ja todettu terveeksi, miksi kerätä koiransa kakka jos tietää ettei toinen koira tästä voi mitään tautia saada? Nyt joku vetää sen kortin, että "et sä voi tietää jos sun koiralla on tartunta", en voikkaan. Mutta jos ideaalitilanteessa kaikki Suomen koirat olisivat terveitä, ei tähän tautiasiaan voisi edes vedota. Tämä nykyinen syy, johon ihmiset vetoavat, liittyy siis vain ja ainoastaan ympäristön esteettisyyteen.

      Kakan kerääminen ei siis itsessään ole ratkaisu, se on vain väliaikainen tilanne, josta joudutaan kuitenkin jossain vaiheessa siirtymään tähän tautien ehkäisy-kysymykseen, koska koirien määrähän tulee lisääntymään ja sitä kautta myös erilaisten koiranomistajien määrä lisääntyy. Eli huolehditaan koirien rokotuksista ja interventiot kohdistetaan nimenomaan tautiin itseensä ja sen estämiseen, eikä kakasta jauhamiseen. Ideaalimaailma olisi varmasti sellainen maailma, jossa jokainen koira saisi välillä juosta onnellisena metsissä ilman, että tarvitsisi huolehtia toisten koirien kakkojen aiheuttamista sairauksista. Mutta kuten äsken sanoin, kakka on hyvä tapa aloittaa taistelu koirien keskuudessa leviäviä tauteja vastaan. Mutta niin kauan kun on erilaisia ihmisiä, on myös kakkaa ojassa.

      Poista
    5. Ish, luin tekstisi ja erittäin hyviä pointteja sinulla!

      Poista
  7. Nata, Suomessa tietääkseni on melko terveitä koiria, tietysti täytyy ottaa huomioon mahdolliset taudit, jotka voivat levitä. Ottaen huomioon myös, että ihmisten rokotusjärjestelmä on luonut esteitä taudin leviämiselle viemärijärjestelmän lisäksi, nykyään myös koirilla täytyisi olla rokotukset ja madotukset kunnossa. En tosin tiedä ajattelevatko kaikki koiranomistajat samalla tavalla eli kannattaisi lähteä ehkä selvittämään ja painottamaan myös sitä asiaa, ovatko kaikki koirat rokotettuja ja madotettuja. Koiran kuolemaan tai sairastumiseen en halunnut yhdistää tuota ylläolevaa mielipidettäni missään nimessä, koirat ovat mahtavia eläimiä ja välitän niistä paljon, vaikka en omistakkaan vielä.

    Tietysti on hyvä ajatella tuota sairauksien leviämistä, mutta se täytyisi ottaa huomioon myös siinä vaiheessa kun hankkii koiran, onko ympäristö hyvä koiralle, joutuuko koira mahdollisten toisinajattelijoiden ja näiden "välinpitämättömien" vuoksi sairastumaan paskan aiheuttamaan tautiin. Vai hankkiiko koiran vasta sitten kun muuttaa maalle asumaan ja jossa mahdolliset tauti-infektioriskit ovat pienemmät. Kaikkia asioita voi pohtia ja kaikilla ihmisillä on varmasti omat mielipiteensä, se on selvä juttu.

    Vihaako joku koiranpaskaa ja sitä kautta haluaa tappaa koiria myrkyttämällä sen tienpenkkaan jätetyllä lihapullalla, vai kuoleeko koira sairastuessaan sairauteen välinpitämättömän ihmisen jättämään paskaan tienpenkalla? Joku voi myös vihata koiria jostakin muusta syystä ja levitellä myrkkyä ihan vaikkapa sen vuoksi, että nuoruudessaan koira puraisi ja siitä jäi traumat. Pahuus asuu ihmisessä sekä itse paskassa.

    VastaaPoista
  8. Miksi koiranulkoiluttajat eivät kerää oman koiransa paskoja vaan valittavat muille? Koska he eivät itsekkään jaksa jos muutkaan eivät. Koska on "turhaa" kerätä oman koiran paskoja jos muutkaan eivät kerää oman koiransa :D. Paradoksi on se, vain ja ainoastaan. Ihan selkeä juttu. Ihminen joka haluaa kerätä paskat, kerää ne paskat. Joka ei, niin ei kerää.

    Ihminen joka tekee, ei välttämättä puhu. Mutta ihminen joka vain puhuu, usein jättää tekemättä. Itse ainakin katson koiraa lenkittäessäni mahdollisen ympäristön. En kerää koiranpaskoja tienpenkoilta, koska koirani paskovat vain metsään, eivät keskelle polkua tai tietä. Enkä ole kuullut edelleenkään niin hyvää perustelua, että haluaisin metsästä paskat kerätä pussiin ja heittää roskapönttöön.

    VastaaPoista